CLIENT: DEPARTMENT OF EDUCATION (DoE)

ROSE BAY HIGH SCHOOL

PROJECT DESCRIPTION

 

‘Aya’ is a public artwork commissioned by the Tasmanian Government Art Site Scheme for the Department of Education (DoE) for Rose Bay High School in Lindisfarne. The concept behind this piece was to transform a functional part of the building into a feature, by treating the glass light well with an artwork. The building design is simple and elegant and the opportunity existed to introduce a natural element into the space. This allowed us to bring colour and life into the environment with hand drawn organic forms. The building itself is home to the art department, so we thought it fitting to take an illustrative approach to inspire the students and showcase what can be achieved when one combines digital technology with traditional arts practices.

 

We also designed and fabricated a red-gum bench seat for the common room that will be used by students, parents, teachers and friends of the school. This piece has been designed to compliment the major artwork and the interior schedule so the three major elements each partake in a cohesive environment creating a unique visual language throughout the new building.

PROJECT DETAILS

 

 

Location: Rose Bay High School Tasmania

 

Client: Department of Education (DoE)

Year: 2015

 

Title: Aya

Lightwell:

Dimensions: 4690(w) x 1950(h) x 2700(h)

Materials: Sctochcal Frosted Vinyl on glass

 

Ground Floor Skylight:

Dimensions: 4690(w) x 1950mm(h)

Materials: Sctochcal Frosted Vinyl on glass

Redgum Bench Seat:

Dimensions: 900(w) x 3000(l) x 450(h)

Materials: Redgum Slab & Powdercaoted Steel

 

Artist(s):

 

Jerome Dobinson

Amanda Kay

Mathew Westlake

Catherine Shields

Matt Richter

 

 

ARTIST STATEMENT

 

It was decided to transform a functional part of the building into a feature by treating the glass light well with a colourful artwork. The building structure is simple and elegant and the opportunity here was introduce a natural element into the space. This allowed us to bring colour and life into the environment with handrawn organic forms. The building itself will be home to the art department so we thought it fitting to take an illustrative approach so as to inspire the students and showcase what can be achieved when one combines digital technology and contemporary processes with traditional arts practices using a handrawn illustrative technique.

 

As part of the commission we will also create a redgum bench seat for the common room that will be used by students, parents, teachers and friends of the school. This piece will be part of the interior schedule for the ground floor and has bee designed to compliment the major artwork on the first level. It will situated beneath the skylight. The space has beend esigned to have three major element that each partake in a cohesive environment creating a visual language throughout the new building.

© 2018 by T3D.Design. All Rights Reserved.

  • T3D Studios
  • b-facebook